vrijdag 20 maart 2015

Culinair verslag

Op 2e paasdag kwamen wij aan in het pittoreske dorpje Kruiningen in Zeeland, op zoek naar het restaurant Inter Scaldes. Het restaurant was echter niet lastig om te vinden. Er stonden namelijk overal bordjes met de naam Inter Scaldes verspreid over het dorp. Wij kwamen op het idee om naar dit restaurant te gaan, nadat wij hadden gehoord van een aantal vrienden dat dit een uitstekend restaurant zou zijn. We vonden dus dat we maar eens met zijn allen van deze culinaire hoogstandjes moesten gaan genieten.

We kwamen terecht in een prachtige eetzaal met witte muren en glazen wanden. Ook live muziek was aanwezig. Wij mochten plaatsnemen rechts achterin de zaal aan onze 8-persoons tafel. Vanuit deze positie konden we de schitterende Engelse tuin bekijken met twee rijen prachtige bomen en een weiland daar achter.  Als voorafje kregen wij allen een heerlijk klein hapje. Daarna kon het viergangenmenu echt beginnen.

Ons koude voorgerecht bestond uit: salade van Opperdoezer Ronde met dun gesneden en gemarineerde coquilles, tartaar van coquilles, een gegratineerde oester met een vinaigrette van oesters. Waarbij iedereen uiteraard een glaasje wijn kreeg. Het schitterende gerecht werd geserveerd door een drietal zeer vriendelijke obers. Ik had nog nooit eerder oesters gegeten dus voor mij was dit voorgerecht sowieso al heel speciaal. De oesters waren erg lekker, ik zal tegenwoordig dus niet meer hoeven aarzelen om oesters te bestellen  in een restaurant.

Daarna werd het warme voorgerecht geserveerd. Dit gerecht bestond uit: gebraden kwartelborstjes met krokante pootjes, risotto, zoetzure prei, zilveruitjes, en een truffel met saus van prei. De kwartelborstjes waren uitzonderlijk goed bereid met precies de goede kruiden.  Het was echter wel jammer dat de krokante pootjes minder lekker waren en daar was de rest van de tafel het volgens mij ook mee eens.

Nu was het hoofdgerecht aan de beurt. Dit gerecht zag erg fraai uit op het moment dat wij de drie obers binnen zagen komen lopen. Het bestond uit: gebraden Simmental runderlende, krokante aardappels met spekjes, gepofte tomaat met piccalilly, zilveruitjes  en paddenstoelen met rode wijnsaus. We hebben enorm genoten van dit hoogstandje. Werkelijk fantastisch! Het gerecht was perfect bereid het stukje rund was exact lang genoeg gebraden en onwijs mals. Niemand van onze groep had ooit gepofte tomaat gegeten en zeker niet met piccalilly, maar het zal zeker niet de laatste keer zijn. Nu realiseerden wij ons pas dat we echt in een twee Michelinsterren restaurant aan het eten waren.

Tot slot natuurlijk het dessert, dit zag er spectaculair uit en bestond uit gepocheerde peer met crumble van pistache, specerijencake, koffie roomijs, sabayon van steranijs en kaneelkletskoppen. Hoewel ik geen fan ben van peer en ook niet van pistache, beviel dit dessert mij alsnog best goed. Gelukkig houd ik wel van cake dus dat kwam erg mooi uit. 

Na het diner kregen wij koffie of thee met zoetigheden. Ik had koffie genomen, cappuccino om precies te zijn. Ik had de cappuccino even getest op zijn kwaliteit. Dit doe je door de lepel vanuit de rand naar het midden te bewegen en te kijken of de melk grote bellen heeft. Dan kijk je hoe dik de laag schuim is die moet namelijk één centimeter dik zijn. Als laatst kijk je hoe snel het schuim sluit. Als dit alles in orde is, heb je een nagenoeg perfecte cappuccino.
De cappuccino van Inter Scaldes voldoet aan bijna alle voorwaarden, hij was heerlijk romig.

Die vrienden van mij hadden gelijk. Dit restaurant is fenomenaal, een echte aanrader. Als je dus een keer heerlijk wil eten in het schitterende Zeeland. Dan zou ik zonder twijfel naar Inter Scaldes gaan. Want het eten is geweldig, het personeel is vriendelijk en de sfeer fantastisch.

2 opmerkingen:

  1. Hee Jacco,
    Mooie recensie heb je geschreven, je hebt alle gerechten erg uitvoerig beschreven. Bijvoorbeeld hoe je zei: “Het gerecht was perfect bereid het stukje rund was exact lang genoeg gebraden en onwijs mals.” Ook was het leuk om zo te lezen dat, door de manier waarop je alles beschreef, het net leek of ik er echt bij was in het restaurant.
    Naast je goede schrijven heb ik wel een paar verbeterpunten voor je. Het is mooi om te zien hoe je gebruik maakt van diepgaande woorden, maar af en toe kwam er een mindere zin, waardoor het leek alsof je ‘uit je rol viel’. Dit gebeurde bij “Nu was het hoofdgerecht aan de beurt.” Hierna kom je heel snel met een woord als ‘fraai’, dit taalgebruik spreekt elkaar een beetje tegen. In de zin hierna kwam ik ook iets geks tegen “het moment dat wij de drie obers binnen zagen komen lopen.” In deze zin plaats je 3 infinitieven vlak achter elkaar. Dit is heel gemakkelijk op te lossen door bijvoorbeeld te zeggen: “het moment dat wij zagen dat de drie obers de ruimte betreden.”
    Ik wil je ook nog even wijzen op een taalfout in je inleiding. ”Het restaurant was echter niet lastig om het te vinden.” Deze fout moet je eigenlijk even oplossen.
    Over het algemeen heb je een goede recensie en het was dan ook lastig voor mij om deze verbeterpunten te vinden. Ik wil je mijn complimenten geven en ik hoop dat je iets hebt aan deze reactie.
    Pepijn Ardon

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gegroet Jacco Broere,

    Ik kon werkelijk genieten van deze recensie, ik kon op enkelen na geen één spelfout vinden. Ik let er vrijwel altijd op of alles goed is gespeld, dus een verdiende pluim van mij.

    In de eerste vond ik echter wel een kleine formuleringsfout. Het is goed om er zelf naar te zoeken, want daar leer je het meest van. Het middenstuk was heerlijk om te lezen, men zou er zelf ook honger van krijgen. Je hebt alle gerechten prima beschreven, en er valt niks op aan te merken. Een aantal punctuele fouten kon ik wel overzien, maar die waren eigenlijk overbodig. "een gegratineerde oester met een vinaigrette van oesters. Waarbij iedereen uiteraard een glaasje wijn kreeg." Je kan de fout zelf ook wel opmerken, denk ik.
    In de een-na-laatste stond ook een fout: ''Dan kijk je hoe dik de laag schuim is die moet namelijk één centimeter dik zijn." Bedenk zelf maar waar de komma hoort.
    Ik vond het ook interessant dat je hebt verteld over hoe je koffie beoordeelt, alleen bij een recensie hoort dat niet thuis.
    Verder was het een vermakelijk lapje tekst. Als je later een recensist wordt, zou je het ver schoppen.
    Hoogachtend,
    ~Hauke Boer

    BeantwoordenVerwijderen